divendres, 19 d’octubre del 2018

Comentari de text. Tales de Milet

«La majoria dels qui filosofaren per primera vegada consideraren que els únics principis de totes les coses eren d’espècie material. Allò a partir del qual existeixen totes les coses, allò primer a partir del qual es generen i el terme en què es corrompen, quedant la substància mentre canvien els accidents, diuen que és l’element i el principi de les coses que existeixen; per això consideren que res es genera ni es corromp, car tal naturalesa es conserva sempre... Ha d’haver-hi, doncs, alguna naturalesa única o múltiple a partir de la qual es generen les altres coses, conservant-se ella mateixa. No tots diuen el mateix sobre el nombre i l’espècie de tal principi, sinó que Tales, qui va iniciar aquesta filosofia, sosté que és l’aigua (i per això també manifestà que la terra està sobre aigua). Tal vegada arribà a aquesta concepció en observar que totes les coses tenen un aliment humit i que la calor es produeix i es manté en la humitat (ja que allò a partir del qual es generen les coses és el principi de totes elles). Per això, arribà a aquesta concepció i també perquè totes les llavors són de naturalesa humida i l’aigua és el principi natural de les coses humides. »                   Aristòtil, Metafísica I 3, 983b

En el text, Aristòtil parla dels primers filòsofs, que són els primers en qüestionar les explicacions mítiques i en busquen unes de més lògiques. Aquests filòsofs es dediquen a buscar una realitat permanent i bàsica dins la natura i a trobar lleis racionals que puguin explicar la natura.
En concret, el text es refereix a lescola de Milet, que es coneixen com a pensadors físics, ja que, com diu en el text, identifiquen l'arché amb quelcom material: "els únics principis de totes les coses eren d'espècie material".
L'arché és el principi originari, és a dir, "allò a partir del qual existeixen totes les coses". Aquesta substància és permanent i origina tot el que existeix sense esgotar-se mai. 
Per acabar, Aristòtil es refereix a Tales de Milet com el primer filòsof a definir l'origen de tot. En aquest cas, tal com diu en el text, Tales identifica l'arché amb l'aigua i això ho demostra amb diferents arguments; ell observa el món que l'envolta i s'adona que tot conté aigua, com ara el menjar o que l'aigua provoca canvis de temperatura, per exemple. Així, ell veu que l'aigua és necessària per a que hi hagi vida. 
A partir d'aquestes justificacions, ell arriba a la conclusió de que tot prové de l'aigua i que la terra flota sobre l'aigua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada