diumenge, 3 de març del 2019

Hipàtia: la gran oblidada

Hipàtia destaca com una de les intel·lectuals més importants i brillants d’Alexandria en una època on l’únic destí de la dona era ser esposa i mare.

El seu pare, Teó, era un prestigiós matemàtic  i gràcies al seu entorn familiar Hipàtia va poder accedir a una formació especialitzada, inaccessible per altres dones en aquella època.
Tot i la seva virtut científica, va ser reconeguda a l’època pels seus comentaris. Malgrat això, Hipàtia va millorar diferents  teories matemàtiques originals. Va perfeccionar els models de les equacions algebraiques i va oferir una versió accessible de l’estudi de les còniques que va ser clau per explicar l’òrbita dels planetes. La seva obra més destacada és el comentari a la Syntaxis Mathematica de Ptolomeu on va perfeccionar les taules ptolemaiques i així va oferir el model de l’any sòtic, molt més precís al moviment del Sol.

Les fonts antigues reconeixen sobretot la tasca d’Hipàtia com a filòsofa, considerant que en el moment l’astronomia era vista com la branca més científica de la filosofia, ja que respon preguntes sobre d’on venim o qui som. La relació entre filosofia i ciència era característica del neoplatonisme. Per exemple, quan Hipàtia va enviar les instruccions per construir un astrolabi al seu alumne, hi va afegir un objectiu filosòfic, ja que amb l’aparell “podrà forçar els ulls per mirar per sobre les aparences”.
hip2
Tot i això, Hipàtia considera que la saviesa per si sola no és suficient i per contemplar l’U, que és l’objectiu de la reflexió filosòfica, és necessària la perfecció ètica. Per això, a mé
s de formar als seus alumnes amb les bases científiques i filosòfiques del neoplatonisme, els instrueix amb els principis morals necessaris: el domini dels sentits, la temprança i l’apatia, és a dir, l’alliberament d’emocions i la indiferència cap a la realitat incontrolable. Un cop s’han dominat les passions, s’aprèn a prescindir de la bellesa material i s’aconsegueix la purificació de l’ànima. Hipàtia també practica aquesta forma de vida, per exemple en la seva continència sexual.

Així doncs, Hipàtia forma part de l’escola neoplatònica que comparteix algunes idees amb el pitagorisme, que es basava en la contemplació del cosmos, un univers ordenat per unes lleis. Aquests defensen que la natura és numèrica i el número genera l’harmonia que estructura el mon.  Les matemàtiques constitueixen la seva guia moral i la raó, no els sentits, era la manera de conèixer la realitat i la veritat. A més dins l’escola pitagòrica es recolzava la igualtat entre homes i dones; pensaven que tothom, independentment de la cultura, classe social i gènere era capaç de conèixer el mon perfecte, perquè la seva ànima és la mateixa. Durant la vida d’Hipàtia, l’escola d’Alexandria va transmetre aquesta doctrina integradora pitagòrica i els alumnes eren un model de diversitat cultural, religiosa i ètnica.

Hipàtia va mantenir durant la seva vida la tesi heliocèntrica on el Sol és el centre de l’univers. Això es pot veure en els seus comentaris on qüestiona la teoria geocèntrica de Ptolomeu. Es podria considerar que Copèrnic va llegir el seu comentari quan va visitar Florència,  el que implicaria que Hipàtia va tenir una influència directa a la revolució Copernicana, moment clau en el desenvolupament de l’heliocentrisme.De revolutionibus orbium coelestium
La memòria d’Hipàtia és recordada també per la seva mort a mans cristianes durant l’any 415. Va ser víctima del conflicte d’interessos i l’enfrontament entre el poder civil i el religiós. Amb l’assassinat d’Hipàtia es volia eliminar el símbol de l’aliança entre pagans, jueus i cristians.
A causa d’aquesta mort, el seu treball científic ha quedat reduït davant del seu dramàtic assassinat. També, el seu assassinat marca el pas del raonament clàssic al obscurantisme medieval.

Un cop explicada la gran importància d’Hipàtia, recomano la pel·lícula “Àgora” que explica les revoltes que arriben a la biblioteca d’Alexandria i la lluita d’Hipàtia per preservar els seus escrits i amb ells, la ciència.

                

Carta a Meneceu-Epicur


Dins la carta d’Epicur a Meneceu, s’hi troba la base ideològica i les característiques de l’epicureisme.
La carta comença remarcant que sempre s’ha de fer filosofia per aspirar a la saviesa, ja siguis vell o jove, amb l’objectiu de la felicitat. La felicitat és la finalitat de la vida i allò que tothom busca i necessita tenir.
Epicur diu que la felicitat és el bé més gran i s’ha de perseguir. En canvi, les preocupacions innecessàries s’han de rebutjar; com explica a continuació.
Per començar, explica que la por als Déus és irracional encara que s’accepti la seva existència, ja que no participen en la nostra vida de manera positiva ni negativa, així que no té sentit venerar-los o tenir-los por.











També explica que no hem de preocupar-nos o tenir por a la mort perquè mai la presentarem; si en la mort desapareix tota sensació, mai la sentirem ni la viurem. Això provoca que visquem una vida feliç, ja que no ens preocuparem per la mort. Llavors Epicur fa una distinció entre la gent que veu la mort com un alliberament de la vida i els savis, que ni temen ni la mort ni la vida sinó que escullen el que aporta més felicitat. En poques paraules, s’ha de viure amb una percepció en busca del plaer més gran a la vida sense témer ni a la vida ni a la mort, que és cosa de ximples.
Una altra preocupació sense sentit és el destí, ja que no està tot sobre les nostres mans.
Un cop explicat això, Epicur presenta els diferents tipus de plaers. Els primers són naturals i necessaris, després apareixen els naturals i no necessaris i per últim els no naturals i no necessaris. Partint del coneixement dels homes s’ha de triar el plaer que aconseguirà l’equilibri i felicitat de l’ànima.
El plaer aconsegueix una vida feliç però n’hem de triar els més adequats. Fins i tot hem de rebutjar els plaers que a la llarga ens aportin dolor i acceptar els dolors que finalment ens aportaran plaer. La felicitat només s’aconsegueix tenint un bon judici que ens permeti valorar l’elecció que ens aporti el plaer que duri més.
Llavors diu que els plaers que s’han de viure dia a dia són els naturals i necessaris, el mínim que necessitem, sense abundància i llavors cada cert temps, els naturals i no necessaris, com ara un banquet, ens produiran molta més satisfacció que si els mengéssim cada dia. El que aporta la felicitat és l’ús de la raó dins les eleccions dels plaers, el seny.
Per Epicur, el seny és la virtut més important, juntament amb l’honestedat i la justícia que s’aconsegueixen amb el plaer.
Resultat d'imatges de banquete
Hi ha coses que no podem controlar però tot allò que depèn de nosaltres hem de controlar fent una bona elecció. No ens hem de preocupar per tot el que decideix l’atzar perquè està fora de les nostres mans.
Si es considera tot això, es viurà una vida plena de significat i felicitat.
Petit comentari:
La filosofia epicureista planteja una ideologia relativament senzilla de seguir. Aconseguirem l’equilibri i tranquil·litat si seguim sempre els plaers naturals i necessaris i evitant el dolor. Proposa rebutjar moltes de les coses que fins i tot avui en dia es consideren els plaers més grans com ara el luxe, la fama, els diners i el consum desmesurat. En canvi, comparteixo amb Epicur la idea que el que hem de buscar és la felicitat dins la moderació i el mínim necessari, vivint algun luxe de tant en tant. La clau és saber escollir el que ens aportarà el plaer que ens duri més.
Penso que aquesta és una bona percepció de la vida que ens pot aportar felicitat si sabem triar el plaer correcte.

En el següent vídeo s'explica la filosofia d'Epicur i el seu significat i aplicació que té en el present.



Les escoles hel·lenístiques


Amb la mort d’Alexandre s’inicià un llarg període de guerres entre els seus generals, els diàdocs (‘successors’), que es reparteixen l’Imperi. Va acabar una època centrada en la ciutat-estat (la polis) i en va començar una altra d’imperial, o hel·lenística, en què els grecs deixen de ser ciutadans lliures que s’autogovernen i esdevenen súbdits, regits per administradors o per generals, sovint mercenaris. El poder pertany ara a les noves dinasties militars que es formen a Egipte, Síria, Macedònia i Pèrgam. Això provoca un canvi cultural i moral impressionant que es pot explicar com a naixement de l’individualisme. L’any 324 a.C., Alexandre va ordenar que deu mil soldats i oficials macedònics es casessin amb dones perses: amb això acabava el prejudici racial de la puresa de la sang grega i es volia simbolitzar l’aparició d’una nova era política. La construcció d’una nova capital imperial a Alexandria (a Egipte i no a Grècia) i la divinització d’Alexandre s’ha de considerar dins aquest programa de síntesi cultural cosmopolita. Hi ha tres fets que marquen el període hel·lenístic des del punt de vista històric: l’esfondrament de la polis –substituïda per les noves monarquies–,l’extensió del grec com a llengua comuna (koiné) de l’administració de l’imperi i la coexistència de pobles, que porta a fenòmens d’aculturació, de barreja cultural, i d’eclecticisme entre pobles molt diversos, fins generar la nova idea de ‘cosmopolitisme’. Alexandre no volia bastir un imperi grec, sinó “alexandrí”: una nova societat que fos síntesi d’elements grecs, egipcis i perses. 
En el nou context les antigues virtuts cíviques basades en la prudència i en la centralitat del diàleg a l’àgora es buiden de contingut: del patriotisme i l’autarquia (autosuficiència) de les polis es passa a cercar l’autarquia de l’ànima, subjectiva i emotivista; un cosmopolitisme o universalisme abstracte (pura expressió de la impotència per participar del poder) substitueix la recerca de l’ethos polític concret que havia preocupat a Plató i a Aristòtil. La filosofia es concep com una teràpia de l’ànima i la política passa a ser tinguda per un saber administratiu (com si es tractés d’una pura tècnica) o fins i tot com una força negativa en la mesura que és font d’ambicions, de passions i de preocupacions incompatibles amb la suposada impertorbabilitat del savi. 
Tota la filosofia hel·lenística comparteix el convenciment que el savi no es pot barrejar en la misèria de la ciutat, estrictament incompatible amb la cura de l’ànima. El que es busca en la el món intel·lectual hel·lenístic no és tant un coneixement teòric sobre el món com una saviesa vital de caire pràctic i adreçada a la supervivència de la subjectivitat en una societat en que ha canviat el marc cultural i geogràfic i en què s’està produint una redefinició del lloc mateix de l’humà. 
La pregunta central de la filosofia hel·lenística ja no és com hem d’articular la polis (que havia estat el debat de fons de Sòcrates i els sofistes), ni tan sols com cal conèixer la realitat (el problema que plantejaven Plató i Aristòtil), sinó com cal orientar la vida del savi, és a dir la vida de l’home que aspira a la felicitat individual en un context de dolor i de crisi de les velles certeses comunitàries. “Savi” i “ciutadà” són arquetips que cal no confondre. Mentre a la ciutadania hi accedeix tothom per naixement, la saviesa és un ideal elitista que demana un esforç de cura de l’ànima i de construcció del caràcter. La saviesa implica una sàvia tria i una estètica personal. El discurs filosòfic hel·lenístic no està tan adreçat a la lògica com a una fascinació intel·lectual i a una interiorització moral. És un estil de pensar que fa esment a elements emotius subjectius però curulls de força vital. 
En profunditat l’home hel·lenístic aspira a esdevenir “savi”, home superior; el savi és un home que s’autodomina: no es deixa portar per les passions, sinó que les domestica i voluntàriament se situa al marge de l’ambient groller que constitueix la vida política i el món del diner. Pierre Hadot en la magnífica lliçó Elogi de la filosofia antiga, text del seu ingrés al Collège de France (1983), ha remarcat el caire nou que tingué la filosofia hel·lenística i només ens resta recollir i parafrasejar el que ens diu: 
1. En primer lloc el filòsof hel·lenístic té la clara consciència de ser un individu situat al marge. Hi ha un trencament molt clar entre vida quotidiana (considerada degradada i servil) i actitud filosòfica (que reivindica la seva dignitat moral). Mentre Sòcrates i els sofistes volien filosofar a partir del que passava a la ciutat, els filòsofs hel·lenístics trien la distància i la separació. 
2. A més, com s’ha dit, la filosofia hel·lenística no és per a tothom sinó per al savi, el nou model d’home superior, que se separa de la massa. El savi cerca –o expressa una raó universal, cosmopolita. L’home de cada dia, atrafegat al seu món petit, no pot ni imaginar-se el gaudi de la sàvia tria vital en un món purament groller. 
3. Convé recordar que la filosofia hel·lenística, a més, no és tant un mode de pensar com una manera de viure que sovint s’expressa també en una manera de vestir – cas dels cínics– o de menjar –cas dels epicuris. Estranger a la polis i a les petites ambicions civils, el filòsof fa gala, fins quasi a extrems patètics, d’una certa llibertat de vida i d’una llibertat de llenguatge o “pharresia” que es reivindica com una capacitat de plantar cara retòricament al poder a canvi de la pobresa i fins de la impotència política pràctica. 
4. En la filosofia hel·lenística, la saviesa apareix, a més, com una forma d’autocontrol. Viure per als filòsofs de l’època és saber-se en perill i la filosofia és una forma de dominar aquesta situació de por, de perill i de malaltia. Controlar la còlera, la curiositat, el vocabulari, l’interès per la possessió de les riqueses… és una forma vital d’entrenament filosòfic. 
5. Però sobretot, la forma de la filosofia hel·lenística és la meditació. El discurs interior ocupa el lloc que abans pertocava al discurs públic. Cal comprendre això perquè és, potser, el tema central i l’explicació de l’estil potser pessimista i fosc que avui ens colpeix d’una manera brutal. La forma d’expressió dels sofistes era el discurs, la de Sòcrates i Plató, en canvi, fou el diàleg i la d’Aristòtil és –com la dels metges– el tractat. En canvi els filòsofs hel·lenístics escriuen “meditacions”, mot que significa, etimològicament “exercici”. Filosofar és fer proves, meditar interiorment o, per dir-ho amb un polisèmic mot modern “assajar”. Com recorda Hadot a partir d’una frase d’Epicur: la finalitat de la ciència de la natura és assolir la serenitat de l’ànima. En un món sotmès al trasbals, la meditació és una forma de rumiar la vida digna de ser viscuda. Hi ha dos ideals de vida centrals en el pensament hel·lenístic, compartits per les diverses escoles: autarquia i ataràxia. Qui els realitza viu amb plenitud i pot ser veritablement considerat savi.
a) Explica la diferència entre ‘savi’ i ‘ciutadà’ en la societat hel·lenística. Per què és significativa?
Diògenes el cínic
Els ciutadans són tots aquells que neixen en una polis, ho és tothom de naixement. En canvi, els savis són aquells que busquen la seva pròpia felicitat dins el caos de la ciutat, curant l’ànima. La saviesa és una forma de viure en aquesta època, cal triar-la i implica una autodominació de les passions per restar separat de la vida política i el diner.
Aquesta diferència entre savi i ciutadà és molt important durant aquesta època perquè apareixen les escoles hel·lenístiques que, partint de la definició bàsica de “savi”, expliquen com es pot assolir la saviesa segons el punt de vista de cada escola, evitant la vida política.

b) Què vol dir que la filosofia es concep com una teràpia de l'ànima?
Això vol dir que la filosofia hel·lenística se centra més en guarir l’ànima per assolir la seva felicitat i no el benestar de la ciutat. Es fan activitats dirigides al domini de les passions, considerades la causa principal del patiment. Per tot això es considera teràpia de l’ànima.

c) Què és allò que defineix el savi?
Allò que defineix el savi és l’autodomini i autocontrol de les passions. Qui realitza els ideals d’autarquia (autosuficiència) i ataràxia (tranquil·litat d’ànima) és veritablement un savi.

d) Què entenem per cosmopolitisme?
El cosmopolitisme és una ideologia on tots els humans viuen en comunitat, on comparteixen una mateixa moral. El cosmopolitisme hel·lenístic es caracteritza per l’abstenció a la política i la recerca d’ideals com l’autarquia de l’ànima i no de la ciutat. Així, busquen una raó universal.

e) Què significa “pharresia”?
La “pharresia” és la llibertat de llenguatge, parlar amb honestedat. En el cas de l’hel·lenística, això s’aplica en la voluntat de les diferents escoles de restar separats, qüestionar i criticar el poder.

f) Quina és la forma habitual del pensament hel·lenístic?
El pensament hel·lenístic, per començar, es basa en un autocontrol de les passions i una meditació de l’ànima per buscar la felicitat i l’ataràxia. Volen abstenir-se ala afers polítics i monetaris de la polis per centrar-se en la seva pròpia ànima. Fins i tot es pot dir que l’hel·lenística, més que una ideologia filosòfica, és una manera de viure.
A partir de la meditació, s’assoleix la serenitat d’ànima (ataràxia) en un mon de caos.

g) Quines escoles o corrents filosòfics qualificaries com a hel·lenístics en base a aquestes característiques?
Classificaríem com a hel·lenístics l’escola cínica, l’escepticisme, l’epicureisme i l’estoïcisme.

h) Com defineixes el concepte “autarquia”? I el “d'ataràxia”? Amb quines corrents els relaciones?
Autarquia és l’autosuficiència, és a dir, la capacitat de viure abastint-se per un mateix. Aquest concepte és característic dels cínics, que abandonaven la riquesa i el poder i s’apropaven més a la natura.
Ataràxia és l’equilibri i tranquil·litat d’ànima. Aquesta s’assolia dins l’escepticisme quan s’evitava el judici innecessari. També és característic de l’estoïcisme quan s’acceptava el que no es pot evitar.

i) L'estoïcisme fa referència al concepte d'apatia. Què és i amb quina de les característiques anteriors el relaciones?
L’apatia estoica és un estat de l’ànima que consisteix en la indiferència emocional davant els problemes i el caos de la nostra existència. És una absència de passions.
L’apatia es pot relacionar amb l’ataràxia, ja que acceptant allò inevitable i canviant només allò evitable, s’aconsegueix la tranquil·litat d’ànima o ataràxia.

dissabte, 2 de març del 2019

La virtut d'Aristòtil: Ètica a Nicòmac


La vida feliç és la que és conforme a la virtut, vida d’esforç seriós, i no de joc. I declarem millors les coses serioses que les que mouen a rialla i estan relacionades amb el joc, i més seriosa l’activitat de la part millor de l’home i del millor home, i la del millor és sempre la més excel·lent i la més feliç. [...] Si la felicitat és una activitat conforme a la virtut, és raonable que sigui conforme a la virtut més excel·lent, i aquesta serà la virtut del millor que hi ha en l’home. Sigui, doncs, l’enteniment o sigui alguna altra cosa el que per natura sembla manar i dirigir i posseir intel·lecció de les coses belles i divines, sent diví això mateix o el més diví que hi ha en nosaltres, la seva activitat d’acord amb la virtut que li és pròpia és la felicitat perfecta. Que és una activitat contemplativa, ja ho hem dit. Això sembla estar d’acord amb el que abans vam dir i amb la veritat. En efecte, aquesta activitat és la més excel·lent (perquè també ho és l’enteniment entre tot el que hi ha en nosaltres, i entre les coses cognoscibles, les que són objecte de l’enteniment); a més a més, és la més contínua, perquè podem contemplar contínuament més que fer qualsevol altra cosa. I pensem que el plaer ha de trobar-se barrejat en la felicitat, i l’activitat que es refereix a la saviesa és, de comú acord, la més agradable de les activitats conforme a la virtut; es considera, almenys, que la filosofia compren plaers admirables per la seva puresa i per la seva fermesa, i és lògic que l’existència d'aquells què saben sigui més agradable que la d'aquells què busquen. [...] El que és propi de cadascú per natura és també el més excel·lent i el més agradable per a cadascú; per a l’home ho serà, per tant, la vida conforme a la ment, ja que això és primàriament l’home. Aquesta vida serà també, per consegüent, la més feliç. 
Ètica a Nicòmac, l.10, 7, 1095a (Centre d’Estudis Constitucionals, Madrid 1985, p. 166-167).
1   
Abans que res, cal fer una breu introducció de l’autor d’aquest fragment. Aristòtil va ser un filòsof i científic grec, un dels esperits més influents de la història.
Dins aquest fragment d’Ètica a Nicòmac, Aristòtil mostra una de les seves idees més característiques sobre la seva visió del mon. Ell defensa una visió teològica de la vida, on tot allò que existeix té una finalitat i es mou gràcies al que anomena “primer motor”, perfecte i que serveix de model inmòbil de tot allò que l’envolta.
Com molts altres filòsofs, Aristòtil també defensa la idea que aquesta finalitat és la felicitat. Com diu en el text, però, aquesta felicitat no l’identifica amb el plaer, el diner o l’èxit sinó amb la virtut. La virtut és una activitat contemplativa que consisteix en saber escollir allò correcte, entre una situació de defecte i una d’excès.                     Resultat d'imatges de aristóteles virtud
Tot i això, ell diu que la vida contemplativa és agradable per aquells savis, el que considera el plaer més pur. Per acabar, Aristòtil explica que no és suficient conèixer el bé per fer-lo sinó que cal que existeixi la nostra voluntat per dur-lo a terme i rebutjar l’excès o el defecte.
Per entendre aquest fragment és important aclarir el concepte de “vida contemplativa”. La vida dedicada a la contemplació és la virtut d’Aristòtil, per tant és l’activitat més humana i la que aporta més felicitat i ens duu a la saviesa.
D’altra banda, també és necessari entendre què vol dir Aristòtil quan parla de “saviesa”. Dins el seu punt de vista, la saviesa o sophia és la contemplació teorètica, és a dir, el saber pel saber, el coneixement suprem. Aquest coneixement després serviria a partir de la voluntat per actuar de manera correcta.
D’aquest text deriva un concepte força marcat de l’home. Aristòtil diu que el que diferencia els homes dels animals és la seva ànima racional i, per tant, l’activitat racional és la que caracteritza els éssers humans. Per tant, el bé consisteix en la seva aptitud per a la vida raonable, que constitueix la virtut.

En aquest vídeo s'explica el teleologisme d'Aristòtil i quina és, per ell, la finalitat de la vida.
Vídeo original de Merlí: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/merli/aristotil/video/5691153/