Plató narra una història sobre uns esclaus encadenats dins una cova fosca, que no coneixen res més del que veuen, no saben què hi ha a l'exterior de la cova ni si hi ha un exterior. Rere aquests homes hi ha una foguera que il·lumina l'únic que poden veure de le cova i resulta que a la paret de la cova veuen unes ombres que identifiquen amb la realitat. Resulta que aquestes ombres realment eren projectades per uns vigilants que sostenien uns objectes sobre el seu cap i això era simplement una il·lusió, equivalent a la imaginació.
Llavors, si un dels esclaus s'allibera i avança cap a l'exterior, s'adonarà que aquelles ombres eren projectades per uns objectes que ara podia observar, la creença. Això Plató ho compara amb el nostre nivell de coneixement, ja que diu que amb els sentits podem percebre allò material, que és simplement una creença. Mitjançant l'estudi dels objectes immaterials i matemàtics, nosaltres (l'esclau) podem sortir de la cova però el Sol ens cega els ulls i l'únic que podem observar és el terra, que no és encara el món de les idees però ens hi apropem molt. En aquest moment, el Sol, que és equivalent a la raó, ens permet caminar cap al món intel·ligible i quan els ulls ja s'han acostumat a la llum, veure'm el món més real, el de les idees.
D'aquesta manera, Plató explica el camí que podem seguir per arribar al món intel·ligible a partir de la raó, allunyant-nos d'allò material.
Encara que el mite de la caverna va ser escrit fa ja molts segles, es pot aplicar a la realitat, de manera específica als medis de comunicació. Els medis de comunicació ens mostren una realitat i ens manipulen per fer-nos veure i creure els que ells vulguin. De la mateixa manera que els guardes de la caverna feien projectar les ombres a la cova per enganyar als e
sclaus, el mateix fa la televisió, la radio, etc. No ens mostren la realitat sinó un reflex manipulat en forma d'imatge, treballen amb els sentits per ensenyar-nos el que ens interessa i això ens lliga a una mentida, que equivaldria al món material de Plató. A més, fent una petita recerca ens podem adonar de la falta de neutralitat dels diferents canals de televisió, per exemple, el que ens fa adonar la seva fàcil manipulació.
Per això hem de qüestionar tot allò que els medis ens ensenyen i, amb la raó, descobrir la veritat. Hem d'analitzar tot allò que escoltem i sempre hem de fer servir diferents fonts d'informació per evitar la sovint manipulació dels medis.
El següent video mostra un segment d'un dels episodis de Merlí on el professor de filosofia explica al seu alumne el mite de la caverna. Mitjançant aquest mite intenta ajudar a l'alumne, que és agorafòbic, a sortir de casa seva, observar la realitat i relacionar-se amb els seus companys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada