dijous, 6 de desembre del 2018

El mite del carro alat: les parts de lànima

El mite del carro alat consisteix d'un carro que és arrossegat per dos cavalls, un negre i un blanc. El sistema format per les tres parts representa l'ànima i també les seves tres parts.
Per començar, el cavall blanc simbolitza la part irascible de l'ànima, el coratge i el valor i està localitzada al pit.
D'altra banda, el cavall negre representa la part concupiscible, és a dir, el desitg i l'instinct i es troba en el ventre.
Per acabar, l'home que condueix el carro (àuriga) representa la part racional de l'ànima i es troba en el cap.
Així, Plató explica que l'ànima viu en el món de les idees, controlada per la seva part racional, és a dir, l'àuriga. En canvi, si domina la part concupiscible (el cavall negre) o la part irascible (el cavall blanc) l'ànima pot perdre l'equilibri i caure del món de les idees cap el món material, que la fa infeliç, ja que pertany al món de les idees, que li dona felicitat.
L'únic que pot fer l'ànima és agafar-se a quelcom material per poder sobreviure, un cos humà. Dins el cos humà ja no és immortal i perfecte i només buscant allò immaterial a partir de la raó, podrà apropar-se al món de les idees.

Aquest mite Plató el relaciona amb la seva ideologia política. Ell explica que, de la mateixa manera que l'ànima està dividida en tres parts on una domina més, en els humans sempre hi ha una de les tres parts que és més forta. Això fa dividir per natura als humans i, segons la part de l'ànima que domini
dins ells, seran capaços d'adreçar-se a unes tasques o unes altres.


Llavors, els homes d'or on domina la part racional de l'ànima s'hauran de dedicar a guiar el carro alat, és a dir, a ser governadors.
En canvi, els homes d'argent on domina la part irascible han de protegir la ciutat. Per últim, els homes de bronze, dominats per la part concupiscible han de ser productors (agricultors i artesans).
Només si es conserva aquest sistema s'aconseguirà l'equilibri.


A continuació es troba un video explicant un altre dels mites de Plató que relaciona també amb les seves idees, el mite del Demiurg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada