dijous, 6 de desembre del 2018

El món de les idees de Plató

Text 1 - Opines, segons dius, que hi ha unes idees que donen nom a les coses que participen d'elles, com ara són semblants les coses que participen de la semblança, grans les que participen de la grandària, belles i justes les que participen de la bellesa i de la justícia? 
- Exactament, digué Sòcrates. 
- Aleshores, de què participa cada cosa, de tota la idea, o bé d'una part? no hi pot haver, a més d'aquestes, alguna altra mena de participació? 
- Ja em diràs!, respongué. 
- Així, què opines? En totes i cadascuna de les coses hi ha la idea tota sencera, encara que aquesta és única, o què? - Quin impediment hi ha, Parmènides? digué Sòcrates 
- Així doncs, encara que és única i la mateixa, al mateix temps es trobarà tota sencera en moltes coses individuals, i d'aquesta manera pot trobar-se separada d'ella mateixa. 
- No, digué, és, si de cas, com ara el dia, que encara que és l'únic i el mateix, a la vegada és en molts llocs, i no està pas, ni de bon tros, separat d'ell mateix: doncs igualment cadascuna de les idees, tot i que és única, pot estar ella mateixa en totes les coses. Plató, Parmènides, 130 e -131 b

Aquest text es tracta d'una conversa entre Sòcrates i Parmènides que escriu Plató per explicar la seva visió sobre les idees. En aquest text Sòcrates i, indirectament, Plató expliquen l'existència del món de les idees. Els dos afirmen que tot allò material és perquè té una idea immaterial com a base i posa l'exemple de les coses belles, que participen en la idea de bellesa, la bellesa més pura.
Permènides posa en dubte la seva visió dient que si la idea no es pot dividir, no pot ser a tot arreu però Sòcrates es justifica dient que les idees poden ser a diferents llocs sense haver-se de dividir, són eternes i immutables però també poden ser l'essència de tot allò material.
Amb idees, plató es refereix a la realitat immaterial i intel:ligible, que és eterna i immutable.
Quan Plató explica que tot allò material "participa" d'unes idees es refereix a que són una mena d'imitació del món immaterial i es basa en les idees per construir quelcom material. Per ejemple, alguna cosa bonica participa en la idea de bellesa però mai serà tan bella com la idea en sí, ja que és material.
Plató diu que les idees es poden trobar en moltes coses individuals, és a dir, és lògic dir que la bellesa es pot trobar en molts objectes diferents, no en un sol perquè les idees es poden trobar en diferents cossos sense haver de dividir-se.

Amb aquest text Plató explica la seva teoria de les idees on diu que existeixen dues realitats, una immaterial i intel·ligible, el món de les idees i una material i sensible, el món on vivim. Ell afirma que la nostra ànima va caure del món de les idees al món material i que només amb el camí de la raó i buscant bellesa en allò immaterial ens podrem apropar al món on pertanyem en realitat, el món de les idees.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada