diumenge, 19 de maig del 2019

L'idealisme de Berkeley


Explica amb les teves paraules què és l’idealisme de Berkeley i per què podem afirmar que planteja la hipòtesis solipsista.

George Berkeley va ser un filòsof nascut a Irlanda l’any 1685. Es va fer sacerdot anglicà i dins les seves obres va introduir una forma de pensar molt influenciada per l’idealisme.
Per entendre l’idealisme radical de Berkeley, cal dir que aquest filòsof partia de la idea que l’essencial és analitzar-ho tot des de les idees no materials. Per tant estudiava sistemes lògics i treballava amb conceptes, més enllà de les observacions empíriques.
Molts altres autors també se centraven en les idees, les quals equiparava a l’esperit. El que més pot sorprendre és que ell no era dualista, és a dir, ell no creia que la realitat està formada per matèria i esperit. Berkeley era monista però, al contrari d’altres filòsofs, només creia en l’existència de l’espiritual.
Berkeley dona una gran importància a les idees, tot i que veu que hi ha d’haver un esperit ment que doni vida pensant en aquestes idees sense ell ser una idea.


SOLIPSISME
Una de les característiques més importants de Berkeley va ser el seu plantejament de la hipòtesi solipsista. Berkeley creia que tot forma part de l’espiritual. Com a cristià, ell pensava que tot allò que ens envolta és substància espiritual creada pel Déu cristià per a que els cristians hi visquem.
Aquesta hipòtesi la planteja a causa d’un neguit. Ell pensava que si el mon es regia per la percepció d’idees, si no existeix aquesta percepció, potser aquestes idees ja no existeixen perquè necessiten ser percebudes per poder existir.
Un cop establert tot això, per a Berkeley la realitat és literalment com la veiem. Si veiem una muntanya minúscula a causa de la distància que ens separa d’ella, la muntanya és en realitat petita i quan ens apropem és aquesta la que augmenta la seva mesura.
Si tot és esperit, tot el que percebem és tal com ho percebem, no hi ha res que segueixi unes regles fixes. El Déu fa transformar la substància espiritual. A més, Berkeley també defensava la idea que existeix allò que veiem, per tant quan retirem la nostra mirada, desapareix.

En el següent video s'explica de forma divertida el pensament idealista extrem de Berkeley:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada