diumenge, 19 de maig del 2019

Spinoza, Hobbes, Locke i Rosseau


SpinozaHobbes Locke Rosseau
Sistema polític-------------------------------------------------------------------------------- Democràcia partidària d’un sobirà Contractualisme absolutista Monarquia constitucional (divisió de poders) República i sobirania del poble
Bases  Vol garantir els drets dels homes a partir de l’estat civil Vol justificar l’absolutisme monàrquic Participa de la doctrina de l’estat de la natura però defensa la sobirania popular Busca l’estat de natura més adequat per la pau i més convenient per a l’ésser humà
Els ciutadans L’home es guia per passions que ha de controlar per evitar el mal buscant la felicitat individual. Les capacitats individuals són importants dins una societat. Els individus per natura tenen una llibertat sense límits que porta a l’anarquia i la violència. Els homes són egoistes i només es poden controlar amb l’Estat. A la natura els homes viuen en llibertat però sense seguretat ni drets essencials garantits. Per garantir aquests drets sorgeix la societat civil i l’Estat. L’home no té un caràcter violent per natura. L’home en estat natural és tímid. Defensa la sociabilitat i la voluntat general, que és qui ha de decidir com actuar.
Límits de poder Han d’existir límits per garantir els drets de tothom. Els límits només els imposa qui està al poder sense la necessitat de justificacions. Qui mana té el poder total davant el poble. Qui limita el poder de L’estat és la separació de poders. Els límits de poder els escullen els ciutadans, el poble.
Finalitat de l’Estat La garantia dels drets individuals. Cercar l’equilibri i la pau amb el poder i la repressió del governant. Protegir el dret de la propietat privada. Recerca del bé del poble i compliment de la seva voluntat.
Mesures Renúncia del dret natural i acceptació del dret civil dins el contracte social. Renúncia dels drets i garantia dels privilegis del governant segons la seva voluntat. Realització d’un pacte que permeti la defensa dels drets individuals. Renúncia dels drets individuals pel dret comú de la comunitat.
Estat de naturalesa Ha de contrarestar l’estat civil (raó vs passions) Egoisme humà i guerres. Llibertat i igualtat. L’home com a ésser sociable i feliç.


A continuació mostro una llista de videos per entendre millor la ideologia de cadascun d'aquests filòsofs.

Spinoza:


Hobbes:



Locke: 



Rosseau:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada